Video tasarımcı kişilerin veya video düzenleme yapmak isteyen kişiler için program seçimi çok önemlidir. Video animasyon için ilk yapılması gereken iş programın seçimi işlemidir. En iyi render programları konusunu derleyerek, aklında soru işaretleri bulunan kişilerin soru işaretlerini gidermeye çalıştık. Program listesi sayfanın sonunda yer almaktadır fakat 5 bölümden oluşan bu yazıyı okumanızı tavsiye ederiz. Video işine başlayacaksanız veya zaten yapıyorsanız, 5 dakikanızı okumaya ayırmanız hayati önem arz etmektedir. Amacınıza en iyi hizmet edecek programı seçmek, video oluşturmanın %50’si demektir. En iyi render programlarını kendinize göre seçmeniz gerekir.
1. Render Nedir?
Render, bilgisayar ortamında çizilmiş ve tasarlanmış olguları işleyip video veya resme dönüştürmektir. Tasarım başlı başlı bir iş olduğu için, genellikle tasarım aşamalarında ince render ayarlamaları yapılmaz. Hem tasarım yapıp hem resimleri oluşturup hemde render ayarlarını yapmak zahmetli iş olacağından, öncelikle tasarımcının tasarımını bitirmesi ve ardından ince ayarlar yaparak görselliği zenginleştirmesi istenir. Bu sebeple render programları diğer programlardan bağımsız olarak çalışmaktadır. Dosya uzantıları(.ae .dae .gif .mov vb.) farklı olsa da profesyonel üretilen programlar dosya uzantılarının uyumu için hala çalışmaktadır. Her tasarımcının bilgisayarında bulunması gereken photoshop dosya uzantıları arasında geçişlerde büyük kolaylık sağlamaktadır. Tasarımın bitmesinin ardından, tasarlanan cisimlerin ışık/renk/yansıma/kamera yönü ve açısı gibi özellikleri renderer dediğimiz render programları tarafından daha güzel bir görsele dönüştürülür. Anlaşılacağı üzere render programı, oluşacak görüntünün en önemli ayağıdır. Render programı ne kadar profesyonel olursa, çalışmalarınız ne kadar ince ayarlı olursa; elde edilecek görüntü o derece göz alıcı olacaktır.
2. Render Sektörü
Ülkemizde render sektörü 2D(iki boyutlu) ve 3D(üç boyutlu) olarak ikiye ayrılmaktadır. Televizyon ekranlarında tanıtıcı reklam olarak yaptırılan infografik reklamlarının çoğu 2D boyutlarında gerçekleştirilmektedir. Mimari, mühendislik, tıp ve ticaret sektörlerinde oluşturulmak istenen görüntüler 3D boyutlarında oluşturulmaktadır. Her iki durumda da istisnai durumlar gerçekleşmekte, hem 2D hem 3D karışık videolar da oluşturulabilmektedir. Render programı seçerken karar vermeniz gereken ilk konu; “Hangi sektörde ve hangi amaçlara hizmet edecek tasarımlar gerçekleştireceğim?“, “Yapacağım tasarımlar iki boyutlu mu yoksa üç boyutlu mu olacak?” sorularının yanıtları sizi seçeceğiniz render programına yönlendirecektir.
3. Render Fiyatları
Render fiyatları genellikle saniye olarak fiyatlandırılmaktadır. İki boyutlu render fiyatları değişkenlik göstermekle birlikte yaklaşık 20-50₺/sn arasında, üç boyutlu video tasarımlarının render fiyatları ise 40-100₺/sn arasında değişkenlik göstermektedir. Bazen müşterilerin senaryoyu veya projeyi anlatıp, elindeki materyalleri verip tek fiyat istediği görülmektedir. Anahtar teslimi fiyatların belirlenebilmesi için çözünürlük kalitesi, kaç boyutlu olacağı çalışma başlangıcında konuşulacağından; tek fiyat verilebilmektedir. Tavsiyemiz saniye bazında anlaşma sağlanmasıdır. Çünkü video oluşturulurken küçük bir bölümün değiştirilmesi gerekebilir. Bu durumda tasarımcı, videoya başlamadan önce fiyatı belirlemiş ve anlaşma sağlandığından değişikliğe sıcak bakmayacaktır. Videodaki değişiklik için ek ücret talep edecektir. Ek ücretlerin toplanmasıyla, saniye bazlı fiyatı genellikle aşacak ve daha çok ödeme yapmanıza sebebiyet verecektir. Mimari, mühendislik projelerde ise anahtar teslimi anlaşılmasını tavsiye etmekteyiz. Çünkü hali hazırda projesi olan ve imalatı tamamlanmış olan projeler değişmeyeceğinden, tek fiyat anlaşılması saniye bazında fiyattan daha uyguna yapılabilmektedir. Mimari ve mühendislik alanındaki videolar özelliklerine göre 6000-15000₺ fiyatları arasında değer biçilmektedir.
4. En İyi Render Programları
Bize göre en iyi render programları, en iyi kullanabildiğiniz programdır. Hiç bir program bilmiyorsanız veya teknik olarak inceleme yapıyorsanız aşağıda render programları ikiye ayrılmış durumda sunulmaktadır. Ücretli ve Ücretsiz render programları listelenmiştir.
Ücretli En İyi Render Programları
- 3Ds Max
- Maya
- Cinema 4D
- Alias Product
- Adobe After Effects
- Rhino Ceros 6
- Solidworks
- Pixologic Zbrush
- CorelDRAW
Ücretsiz En İyi Render Programları
Ücretsiz render programlarından Google Sketchup kullanıyorsanız V-ray eklentisini de kullanmanız gerekebilir. Ücretsiz render programları ile istediğiniz görüntüyü elde edemeyebilirsiniz. Takviye olarak v-ray kullanmanız tavsiye edilir. Ücretli bir uygulamadır fakat kullanılabilirliği ile istediğiniz görüntüyü elde etmenizde faydalı olur. fiyata göre belirlenmemelidir.